Ceai

Cu ce înlocuim cafeaua? Cu Yerba Mate, licoarea zeilor!

cover mate

 

Cea mai populară infuzie în Argentina și țările vecine, care pot să-l consume 24/7, Paraguay și Uruguay (de asemenea este și băutură națională).

Ceaiul Yerba Mate este comun și în BraziliaChile, estul BolivieiLibanSiria și Turcia.

Infuzia este făcută din frunzele Ilex paraguariensis.

Imagine Ilex paraguariensis

Scurt istoric și generalități

Istoria începe cu populația indiană din pădurile Paraguay-guarani, și din sudul Braziliei, tupi. Ei credeau că această plantă este darul zeilor. Erau siguri că yerba mate e un dar pentru a susține viață, crește fertilitatea și pentru a trata bolile.  Yerba mate conține xantine, stimulanți cerebrali, care pot fi găsiți în ceai, cafea, ciocolată.

Yerba mate a devenit rapid o băutură super populară deoarece argentinienii îl sorbeau în zilele grele- îl beau dimineață, seara, în timp ce se preparau cina, în jurul focului.

Mate este cultivat doar in 3 țări din lume-Brazilia, Argentina si Paraguay. Brazilia și Argentina sunt cei mai mari exportatori(90%) din lume. Uruguay, Chile si Siria- sunt top 3 țări care îl cumpără.

În Argentina planta este cultivată în provincia Misiones. Datorită climei tropicale și a umidității mari, copacii cresc între 12-15m inaltime.

De la germinare până la ambalarea ceaiului- durează 5 ani pentru o recoltă de yerba mate.

Beneficiile ceaiului mate asupra sănătății

Conform studiului științific

 

Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations
  • Hipocolesterolemic- adică îți va scădea nivelul de LDL-colesterol, grăsimile rele din sânge;
  • Hepatoprotector- îți va proteja ficatul;
  • Stimulator al sistemului nervos central- focus- poate îmbunătăți performanțele intelectuale, așa că este binevenit în perioadele cu examene sau multă muncă;
  • Diuretic- vei elimina excesul de apă din organism;
  • Protector cardio-vascular- s-a dovedit că are capacitatea de a inhiba ateroscleroza la iepuri atunci când sunt hrăniți cu un extract apos de ceai mate;
  • Managementul obezității-studiile au arătat că persoanele obeze care consumau ceai mate,pe lângă o dietă cu deficit de calorii, au avut o scădere drastică a greutății după aproximativ 45 de zile, datorită arderii grăsimilor și creșterii sațietății după consumul mate. Acum este considerat supliment alimentar;
  • Protejează ADN-ul: adică previne apariția celulelor canceroase
  • Antioxidant- cu 90% mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde, ceea ce înseamnă că împiedică îmbătrânirea prematură a celulelor din organism;
  • Energizant- poate înlocui cafeaua cu ușurință, evitând în același timp stările de agitație pentru că mate eliberează teină în trepte;

 

Ritualul de servire a ceaiului Yerba Mate

Argentinienii îl beau în mod deosebit, într-un context social, putând sta la povești ore întregi, în jurul focului, după o zi lungă și grea de muncă.

Există numeroase reguli nescrise despre cum se bea ceaiul mate, pe care dacă le încalci, ar putea fi considerate lipsă de politețe, cel puțin.

„Cebador”, adică gazda, sau persoana care iniția ritualul, prepara infuzia în calabash, apoi o sorbea prin bombilla. Cebador era prima persoană care sorbea din ceai, apoi reînoia apa din calabash și transmitea celorlalți. Ritualul continua până când mate își pierdea gustul, după 10 utilizari aproximativ. Unii adăugau lămâie sau coajă de portocale.

Mod de preparare tradițional

INAINTE DE PRIMA UTILIZARE A CALABASHULUI SE RECOMANDA HIDRATAREA ACESTUIA CU APA LA TEMPERATURA CAMEREI PENTRU A PRELUNGI VIATA ACCESORIULUI!

Vei avea nevoie de un dispozitiv produs din dovleac natural, numit calabash și de bombilla, un pai din alamă și placat cu argint.

Încălzește apa până la 75-80°C, nu fierbe până la 100°C!

Umple 3/4 din calabash cu ceai mate sau ceai mate cu lamaita

Formăm „la montanita ”: acoperă calabashul cu palma, apoi shake-uiește bine și asigură-te că aduni pe diagonală frunzele de ceai mate

Turnăm încet apă rece(puțină), după care umplem cu apă caldă (nu vom turna direct apă caldă pentru că nu vrem să ardem cumva frunzele de mate).

Lăsăm 1 min, apoi savurăm infuzia!

Se reumple și se reinfuzează aceeași cantitate de frunze până infuzia își pierde din gust (după aproximativ 10 infuzări).

Mod de preparare fără ustensile tradiționale

1 linguriță cu vârf se va infuza în 300 ml apă la 100°C, timp de 6-8 min

 

Dacă acest articol a fost util și ai aflat ceva nou, sau ai alte întrebări despre ceaiul mate, scrie în comentarii!
Răspundem cu drag la întrebările voastre!

 

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *