Cafea

Totul despre cafea

cafea cover

ISTORIA CAFELEI

Istoria cafelei dateaza de mai mult de 1000de ani ,ea fiind consumata in Orientul Mijlociu atunci cand planta a fost descoperita intamplator de catre un cioban intr-o zona a Etiopiei numita Kaffa.

Cafeaua a intrat in Europa in urma cu 3 secole prin portul Venetia, fiind adusa de catre negustorii arabi.

CAFEAUA IN LUME

Planta de cafea apartine familiei Rubiaceae, genul Coffea.

Peste 40% din cafeaua vanduta la nivel mondial este Africa de Sud, Brazilia si Columbia.

Se cunosc aproape 80 de soiuri de cafea, din care se cultivă în scopuri industriale soiurile Arabica, Robusta, Liberica și Maragogype

TIPURI DE CAFEA

1.Cafeaua Arabica

-este cea mai apreciata si raspandita specie de cafea

-este originara din Africa, zona Abisinia si se cultiva atat in Africa cat si in America Latina si Asia

-are mai multe soiuri:Bourbon, Catimorra, Catui, Mundonovo, Caturra, etc

-este destul de delicata, crescand la altitudini intre 600m si 2000m

-are boabele de cafea alungite in forma de ou, de culoare verde-albastru si au o canelura usor pronunutat si sinuos

-are aroma bogata, foarte parfumata, dulce si usor acrisoara, iar concentratia de cafeina este mai mica decat cea continuta in cafeaua Robusta.

2.Cafeaua Robusta

-este originara din Africa, bazinul Congo si se cultiva intens in Africa, Asia, India si Indonezia

-creste la altitudini intre nivelul marii si 600m

-are boabele de cafea mici cu o forma neregulara si culoare maroniu-galbuie

-are un gust mai neutru, mai putin aromat decat cafeaua Arabica si este apreciat in gama de cafea solubila, ea dupa prajire se caracterizeaza prin corp si un gust ciocolatiu si puternic, persistent.

3.Cafeaua Liberica

-este originara din Africa, Libia, si se cultiva exclusive in campiile subtropicale ale Africii si America de Sud

-are boabele adesea deformate, de dimensiune medie si culoare de la bruna la galbena, fiind o cafea de calitate mediocre.

4.Cafeaua Maragogype

-este originara din Brazilia, statul Bahia, orasul Maragogype si se cultiva in Brazilia, Nicaragua, Columbia, Guatemala, Mexic, Java

-este un hibrid rezultat din incrucisarea speciilor de Arabica si Liberica

-creste la altitudini cuprinse intre 600m-1000m

-are boabele de calitate superioara si medie pastrand caracterele speciei Arabica exceptand dimensiunile boabelor, avand culoarea verzuie.

PREPARAREA CAFELEI

Cafeaua este o băutură de culoare neagră ce conține cofeină și care se obține din boabe de cafea prăjite și măcinate  in urmatoarele moduri:

  1. Cafea la ibric

…numita si turceasca, se foloseste cafea foarte fin macinata care se fierbe cu apa si zahar intr-un ibric, ea avand caimac in partea superioara, fiind omogena si necontinand particule de cafea in lichid.

2.Cafea la filtru

… presupune un filtru de hartie unde se pune cafeaua macinata si peste ea se picura apa fierbinte, ea fiind o cafea clara, translucida si fara sediment.

3.Cafea espresso

… se obtine printr-o metoda speciala de extractive a cafelei sub presiune, printr-un aparat profesional, primul prototip datand din 1855, obtinandu-se astfel o cafea cu crema foarte fina, densa, catifelata si bogata in arome.

4.Presa franceza

… este un dispozitiv inventant in Franta in 1850, avand un cilindru de sticla cu un filtru de piston in capac, obtinandu-se astfel o cafea preparata mai densa si mai tare.

5.Moka sau Macchinetta

… este un dispozitiv de tip espresso pentru aragaz.

6.Jebena

… este un dispozitiv din ceramica, cu baza sferica, originara din Etiopia.

Diferenţa dintre tipurile de cafea – cafea măcinată (cu cofeină sau decofeinizată) şi cea instant – stă în tehnologia de preparare, toate fiind realizate doar din boabe de cafea.

Secretul unei cafele reuşite stă în calitatea boabelor de cafea, în sistemul de prăjire şi ambalare dar şi în modul de preparare.Un exemplu foarte clar care respecta toate aceste criterii este cafeaua Hausbrandt

Cafeaua Hausbrandt este o cafea 100% italieneasca fiind produsa de prima companie de prajit cafea din Italia, companie care se numea Specialita Caffe Hausbrandt fiind fondata in 1892, in Trieste, de catre comandantul flotei comerciale austriece Hermann Hausbrandt.

În fruntea inovației imaginii și a produselor, Hausbrandt a fost primul care a creat o linie de cupe care a avut un design unic și care a afișat logo-ul companiei.

Forta companiei se observa in momentul in care supravietuieste si isi mentine idenditatea, in ciuda tragediilor din al doilea razboi mondial, ea mentinandu-si identitatea de cea mai mare companie de prajire a cafelei din Italia, pastrandu-si sediile istorice din intreaga tara.

In 2015, Hausbrandt ocupa locul 1 din peste 800 de companii italiene, datorită imaginii și calității sale.

Cele mai cautate sortimentele de cafea din Romania sunt:

Hausbrandt Gourmet Columbus este un amestec nou de boabe 100% Arabica din Columbia.O cafea tare, rafinata si bine echilibrata, cu o aroma dulce, placuta si delicata de citrice, cacao si lemn dulce.

Hausbrandt Gourmet este un amestec de boabe atent selectate de cafea 100% Arabica, cu un gust ce releva note condimentate si citrice.Aceasta eleganta cafea premium are o dulceata aparte si o aciditate rafinata

Hausbrandt Academia este un mix de boabe 90% Arabica si 10% Robusta, amestec realizat prin atenta selectie a boabelor de cafea, cu un gust bogat, un corp mediu, o aroma fina si intensa, dar cu o aciditate scazuta.Ea avand nota de fructe si ciocolata amaruie.

H.Hausbrandt este un mix de boabe 80% Arabica si 20% Robusta, ea fiind o cafea cu corp-mediu, cu o aciditate medie.Aromata si dulce, are note de alune si cacao.

             Hausbrandt Venezia este un mix de boabe 60% Arabica si 40% Robusta, ea fiind o cafea cu un corp bogat si ,in acelasi timp, o aciditate medie.

BENEFICIILE CAFELEI

-are un continut ridicat de antioxidanti(fenol, substante volatile)

-iti stimuleaza circulatia sangvina la nivelul creierului si sistemului nervos central

 -servita dupa pranz sustine procesul de digestie

-ajuta la eliminarea apei si a sarurilor din organism, fiind un excellent diuretic.