Cafea

Tipuri de cafea şi metode de preparare

cover cafea

Tipuri de cafea

Cele peste 100 de tipuri de cafea boabe fac cafeaua una din cele mai consumate tipuri de băutură din lume. Cu toţii am auzit de cafeaua Arabica şi Robusta, ele sunt cultivate în special în America Centrală şi de Sud, India şi Africa.

Dintre tipurile de cafele, Arabica are o piaţă de aproximativ 70 %, în timp ce restul intră în categoriile Robusta, Liberica sau Maragogype.

În funcţie de regiunea şi de solul în care au fost cultivate putem avea diferite arome de Arabica.

Spre exemplu cea din Guatemala este o cafea cu o corpolenţă ridicată, se remarcă prin aciditatea completă, uşoară şi doar o idee de tutun fresh. Pe de altă parte cele din Kenya au un gust mai puternic şi mai amar iar cele din Brazilia au aromă de cacao sau alune.

Cea mai cunoscută cafea Arabica este însă cultivată în Columbia, ea fiind totodată şi cea mai consumată printre cunoscători. Alegerea atentă a celor mai bune origini unice, este secretul care face din aceasta un amestec unic, care oferă o combinație valoroasă de note de cacao și rădăcină de lemn dulce. Gourmet Columbus de la Hausbrandt este unul din cele mai bune exemple de cafea Arabica din Columbia.

Avand originile în Congo, cafeaua Robusta este a doua în ierarhia consumului de cafea la nivel mondial. Aceasta creşte la altitudini joase şi este mai rezistentă acolo unde climatul nu este favorabil cafelei arabice. Spre deosebire de cafeaua arabica, se adaptează ușor climatului sever, este rezistentă la boli și dăunători.

Fructele conțin de două ori mai multă cafeină decât în cazul cafelei Arabica. Cafeina are un gust amar, așadar și cafeaua robusta este mai amară.

Metode de preparare

Pentru că tuturor ne place să ne bem cafeaua în stilul propriu, o să vorbim în cele ce urmează de cateva din modalităţile de a prepara o cafea corect.

 1. Ibric, această metodă foarte veche înca este folosită în mod constant în ţări ca Turcia, Grecia, Cipru sau Arabia. Pentru ibric, cafeaua se macină cel mai fin în comparaţie cu celelalte metode de preparare.
 2. Filtru, acesta fiind unul dintre cele mai întâlnite electrocasnice pentru prepararea cafelei. Metoda este denumită şi Americano, fiind foarte populară în America de Nord. Hausbrandt Americana este un mix de cafea prajită și măcinată pentru a fi preparată în stil american (la filtru).
 3. Presa franceză, secretul gustului aromat și profund al cafelei realizate la French press vine din amestecul apei fierte cu cafeaua măcinată, urmat de presarea lichidului folosind pistonul din capac. Prin această metoda se consumă mai multă cafea măcinată, măcinătura este mai mare de obicei.
 4. Moka, este probabil metoda cea mai apropiată de espresso datorită rezultatului final, care te poate surprinde plăcut dacă respecți un mod de preparare corect. Hausbrandt Rosa este un mix de cafea prajită și măcinată pentru a fi preparată în stil moka.
 5. Espresso, este o modalitate de preparare a cafelei prin turnarea sub presiune a apei fierbinţi peste cafeaua măcinată. Shot-urile de espresso sunt obţinute cu ajutorul unui espressor.

Iată câteva din bauturile ce se pot prepara pe bază de cafea folosind un espressor, vom vorbi pe larg despre ele în următoarele articole:

 • Americano                                                         
 • Mocha
 • Cappuccino                                                        
 • Frappe
 • Caffe latte                                                          
 • Espresso
 • Fredo                                                                   
 • Ristretto