Ceai

Ceaiul Oolong

cover oolong

Ce este ceaiul pentru chinezi? Ceaiul pentru chinezi este TOT!

Într-adevăr, nu există niciun alt produs în China care să concureze cu ceaiul în popularitate, relevanță și importanță în viața chineză. Ceaiul pentru locuitorii Chinei este o sursă nesfârșită de gânduri și sentimente înalte, inspirație și încântare.

În China există o mare varietate de tipuri de ceai – ceai verde, negru, roșu, galben și chiar alb … Toate au propria lor istorie, propriul gust, propria lor legendă și, bineînțeles, admiratorii lor. Fiecare dintre ele are un efect benefic asupra unei persoane, întărește mintea și corpul, vindecă diverse afecțiuni, prelungește viața și, bineînțeles, îmbunătățește calitatea vieții în sine.

Dar există un ceai special în China. Și numele acestui ceai este ceaiul oolong. Acest ceai este cunoscut și sub denumirea de „Dragonul Întunecat”.

Ceaiul Oolong (oolong) este fermentat 50%, deși această cifră nu este întotdeauna menținută. Dar este deja clar că, prin gradul de fermentare, ceaiul oolong ocupă undeva locul de mijloc între ceaiul negru  și cel verde.

Prelucrarea frunzei de ceai oolong este unică. Nu întreaga frunză de ceai este fermentată, ci doar o parte din ea – marginea și suprafața exterioară. Dar părțile interioare ale frunzei de ceai oolong  nu sunt expuse fermentației.

Datorită acestui fapt, ceaiul oolong combină calitățile atât ale ceaiului verde, cât și ale ceaiului negru. De la ceaiul negru  a obținut o culoare strălucitoare și o aromă bogată, iar de la ceaiul verde – un gust delicat.

Așa cum am menționat deja, ceaiul oolong nu este fermentat întotdeauna exact 50% și, dacă există mai multă fermentație, ceaiul oolong se apropie de ceaiul negru, iar dacă există mai puțină fermentare, atunci de ceaiul verde.

În general, se acceptă că cele mai bune note de oolong puternic fermentat sunt cele obținute din frunze de ceai crescute în munți (Guangdong, Fujian și Taiwan). De regulă, o frunză este luată doar dintr-un anumit tip de arbust de ceai, ea trebuie formată și deschisă. Cele mai bune soiuri sunt considerate în mod tradițional Shui Jin Gui, Te Luo Han, Da Hong Pao, Feng Huang Dan Tsun, Bai Ji Guan.

Dintre cele mai puțin fermentate, cele crescute la munte, de asemenea,  sunt considerate și cele mai bune. Spre exemplu, soiurile de ceai oolong – Te Guan Yin, Dong Ding, Tsui Yu, Alishan, Shan Lin Xi – sunt cele mai cunoscute printre iubitorii acestei băuturi. Frunza, care este utilizată pentru producerea de oolong-uri slab fermentate, nu este cu mult diferită de cele foarte fermentate. Sunt frunze cărnoase complet deschise.

Gongfu tea vs. kung fu tea – teavivre

Ceremoniile de ceai se organizează sistematic în China, iar una dintre cele mai prestigioase ceremonii de ceai este „Gong Fu Cha”, ceea ce înseamnă „excelență superioară a ceaiului”. Așadar, la această ceremonie folosesc un singur tip de ceai – exclusiv ceai oolong.

Ceaiul Oolong Dong Ding este cel mai cunoscut dintre oolong-urile taiwaneze, avand un gust dulce, memorabil. Din această categorie face parte Oolong Formosa pe care îl găsiţi pe site-ul www.kokoontea.to

Printre numeroasele oolong-uri, se distinge  ceaiul Oolong Dun Fang Mei Ren (Frumusețea orientala). Acest ceai oolong este cunoscut pentru mulți sub numele de Bai Hao Oolong Tea. Varietatea acestui ceai a apărut într-o situație destul de comică. Tufele de ceai dintr-o plantație din Taiwan au fost lovite de cicatrici, lăsând numeroase găuri în ele. Drept urmare, frunzele au fost fermentate pe un tufiș de ceai.

Proprietarul plantației nu a dorit să rămână fără o recoltă, iar el a colectat frunze de ceai din această plantație și a procesat-o. Gustul acestui ceai oolong a fost diferit de cel obișnuit și nimeni nu l-a cumpărat.

Iar acest ceai oolong ar fi scufundat în uitare. Mai tarziu, acest ceai a fost gustat accidental de un om de afaceri englez. I-a plăcut foarte mult ceaiul și a cumpărat întregul lot disponibil de acest oolong și a comandat mai multe. De atunci, acest ceai oolong a devenit foarte popular în Anglia și este vândut acolo sub numele Oriental Beauty sau Formosa Oolong.

Trebuie remarcat faptul că toate oolong -urile nu numai că au gust excelent, dar au și proprietăți care au un efect benefic asupra sănătății umane. Studiile efectuate de experți în multe țări ale lumii au confirmat în mod repetat proprietățile vindecătoare ale ceaiului oolong.

De exemplu, cercetările efectuate în Japonia în 2001 confirmă convingător faptul că ceaiul oolong activează metabolismul și stimulează pierderea în greutate. De asemenea, s-a demonstrat încă o dată că utilizarea sistematică a ceaiului oolong are un efect foarte benefic asupra stării sistemului cardiovascular uman:

1. Nivelul de colesterol din sânge scade, ceea ce, la rândul său, inhibă dezvoltarea aterosclerozei.

2. Crește nivelul de adiponectină în plasma sanguină, ceea ce împiedică dezvoltarea diabetului de tip 2. Adiponectina reduce, de asemenea, riscul de a dezvolta boli vasculare.

3. Ceaiul Oolong este bun pentru pacienții hipertensivi, deoarece normalizează tensiunea arterială. Dacă o persoană bea doar o cană de oolong în fiecare zi timp de un an, atunci riscul de a dezvolta hipertensiune arterială este aproape la jumătate. Dacă bei două sau trei căni de ceai oolong zilnic, atunci riscul este redus de trei ori.

4. Utilizarea ceaiului oolong reduce nivelul de trigliceride din sângele uman cu 80%. Și, după cum știți, trigliceridele sunt unul dintre tipurile de grăsimi din corpul uman, care provoacă boli cardiace și vasculare.

De asemenea, se remarcă faptul că utilizarea zilnică a ceaiului oolong îmbunătățește starea pielii unei persoane. Acneea scade mai întâi, apoi dispare cu totul, pielea feței capătă o culoare sănătoasă.

Într-un articol este dificil să enumeri toate avantajele unui ceai oolong. Dar pentru a vă asigura de calitățile excelente ale acestei băuturi – cumpărați-o și bucurați-vă de gust și aromă!