Ciocolata

Beneficiile ciocolatei: Știați că poate fi consumată zilnic? Aflați avantajele incredibile ale acestei delicatese

cover ciocolata

Ciocolata este unul dintre cele mai delicioase deserturi cu care vă puteți răsfăța oricând și aproape oriunde. Spre fericirea iubitorilor de dulce, aceasta se găsește în nenumărate sortimente, culori, arome, gusturi, fiind aproape imposibil de negăsit ceva pe placul fiecăruia. 

Deși se spune că excesul de zahăr nu face bine greutății, o gustare mică din desertul absolut delicios nu face decât să însenineze orice zi. Însă pentru a nu face rău, ciocolata trebuie consumată cu moderație, cheia plăcerii absolute fiind dozele mici. 

Cuprins:

1. Ciocolata, plăcerea de fiecare zi

1.1. Beneficiile ciocolatei

1.2. Ciocolata pe băț, deliciul incredibil 

1.3. Sortimente de ciocolată pe gustul fiecăruia 

2. Curiozități despre ciocolată

1. Ciocolata, plăcerea de fiecare zi

Ciocolata este unul dintre cele mai îndrăgite alimente, fiind preferata a milioane de persoane din întreaga lume. Deși zahărul în exces nu este deloc benefic pentru sănătate, o ciocolată de calitate poate fi consumată în fiecare zi, fără a crea nicio problemă.

În plus, cacaoa, materia primă a desertului fabulos, este pe primul loc în topul alimentelor bogate în magneziu, acesta acționând asupra organismului ca un tonic general. De asemenea, consumul ei are și un factor antidepresiv, deoarece ajută la creșterea nivelului de serotonină (hormonul fericirii) din creier.

1.1. Beneficiile ciocolatei

Beneficiile ciocolatei sunt multiple, iar cercetătorii au studiat îndelung avantajele consumului acestui aliment, mai ales că, în trecut, consumul acestui desert nu era tocmai apreciat.

Iată care sunt cele mai importante avantaje ale consumului de ciocolată:

 • Potrivit specialiștilor de la Harvard Medical School, consumul a două cești de ciocolată fierbinte pe zi previne declinul memoriei. În plus, beneficiile ciocolatei calde asupra creierului nu se opresc aici. Tot băutura caldă și delicioasă poate ajuta menținerea unui creier sănătos o perioadă îndelungată de timp. Totuși, depinde foarte mult și de tipul acestui aliment, cea fără o cantitate însemnată de zahăr fiind recomandată; 
 • Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge susțin că printre beneficiile consumului de ciocolată se numără și scăderea riscului de apariție a bolilor de inimă. De asemenea, se pare că acest dulce poate preveni producerea unui accident vascular cerebral; 
 • Consumul de ciocolată neagră reușește să reducă tensiunea arterială, dar și să reducă colesterolul; 
 • Aceasta are abilitatea de a îmbunătăți circulația sanguină la nivelul ochilor, ceea ce duce la o mai mare acuitate vizuală; 
 • Cacaoa conține vitamine și minerale vitale pentru funcționarea în parametri optimi ai organismului.

1.2. Ciocolata pe băț, deliciul incredibil

Ciocolata este delicioasă în toate formele și aromele sale, depinzând doar de gustul fiecăruia în alegerea celor preferate. Însă un loc aparte îl ocupă ciocolata pe băț, sortiment care surprinde prin textura sa delicioasă, prin prezentarea deosebită și prin rafinament. 

În plus, crearea ciocolatei contează enorm: cu cât se apropie mai mult de cea făcută în casă, cu atât este mai atrăgătoare.

Faptul că este pusă pe băț, o poate transforma extrem de ușor într-un deliciu cald, dacă este introdusă într-o cană de lapte fierbinte.

 
De asemenea poate reprezenta cadoul perfect pentru cei dragi. Cine nu și-ar dori o cană de ciocolată fierbinte atunci când temperaturile scad mult sub 0 grade Celsius sau chiar și atunci când este cald, fiind preferată oricând.

1.3. Sortimente de ciocolată pe gustul fiecăruia

Ciocolata poate surprinde chiar și pe cel mai înfocat critic culinar. Multitudinea de sortimente în care se găsește poate mulțumi pe toți iubitorii de dulce:

 • neagră (sau amăruie) – gust intens, puțin amărui, cu un conținut extrem de scăzut de zahăr. Se poate consuma chiar și în timpul dietelor;
 • cu lapte – preferata celor care adoră gustul dulce și intens al unui desert absolut fabulos! Dezavantajele acesteia sunt numărul mare de calorii și conținutul relativ ridicat de zahăr, ceea ce nu constituie un beneficiu pentru sănătate, așa că ar trebui consumată cu grijă și nu foarte des;
 • albă – desertul atipic din această gamă, nu puțini fiind cei care nu o consideră autentică. Este fabricată din unt de cacao, fără a conține pudră de cacao;

cu diverse arome sau ingrediente adăugate – coji de portocală, sare de mare, migdale, ardei iute, fructe – aproape orice ingredient poate fi adăugat pentru un plus de savoare și diversitate.

2. Curiozități despre ciocolată

Deși poate este cel mai iubit aliment din întreaga lume, există lucruri neștiute sau de neimaginat despre ciocolată: 

 • Știați că, pe lângă sortimentele cunoscute deja (neagră, cu lapte și albă), există și cea blondă? 
 • Arborele de cacao poate trăi și 200 de ani, însă perioada în care produce boabele de cacao, materia primă a ciocolatei, este de numai 25 de ani; 
 • Simplul miros al ciocolatei creează o stare de relaxare, deoarece ridică nivelul de radiații Theta din creier;
 • Punctul de topire este de numai 34 de grade Celsius; 
 • În urmă cu câteva secole, dulcele iubit de toată lumea era interzis de către biserică. Consumul era considerat un păcat; 
 • Poate fi benefică dinților! Substanța numită teobromina ajută la întărirea smalțului dentar; 
 • 5.792 de kilograme este greutatea pe care a avut-o cea mai mare bucată de ciocolată. 

Cu o istorie de mii de ani, ciocolata continuă să fie desertul favorit a milioane de persoane din întreaga lume, având numeroase beneficii pentru sănătate. În plus, consumul acesteia reușește să bucure papilele gustative ale iubitorilor de dulce din toate colțurile lumii. 

Sursa foto: Pexels.com, Pixabay.com