Ciocolata

Cum a apărut ciocolata în lume

cover cacao

Scurtă istorie a ciocolatei

Ciocolata a apărut în urmă cu două mii de ani în America de Sud unde principala ocupaţie era cultivarea arborelui de cacao.

Arborele de cacao poate atinge 8 metri în 12 ani, înflorește în tot cursul anului. Are aproape 100.000 flori în buchete, dar din care doar 0,2 % dau fructe.

În anii 1502-1503, primul explorator care a luat contact cu arborele de cacao din Lumea Nouă a fost Cristofor Columb. El a adus boabele de cacao în Europa. În anul 1519, conchistadorul Herando Cortez a descoperit plăcerea împăratului aztec Montezuma de a bea o băutură preparată din semințe de cacao, însa pentru gustul europenilor aceasta era prea amară. Ca urmare, spaniolii, au încercat diferite rețete pentru a schimba gustul, cea mai apreciată fiind ciocolata fierbinte cu vanilie și scorțișoară.

Primul magazin de ciocolată din Londra „Coffe Mill” a fost deschis de către un francez în anul 1657. Ciocolata era considerată o băutură pentru clasa de elită. În 1765 ciocolata a ajuns în SUA datorită irlandezului John Hanan care importa boaba de cacao din India de Vest. Împreună cu dr.James Baker în anul 1780 au construit o fabrică de cicocolată unde a luat naştere faimoasa ciocolată Baker’s.

Despre ciocolată

Ciocolata este un produs alimentar obținut dintr-un amestec de cacao, lapte, zahăr și anumite arome specifice. Este servită de obicei sub formă de tabletă, baton, înghețată sau alte produse de cofetărie. De la simpla ciocolată cu lapte care conţine minim 25% cacao s-a ajuns la diverse feluri de ciocolată. De exemplu ciocolata neagră numită şi ciocolată amăruie care conţine minim 35%, maxim 90% cacao. Sau ciocolată albă produsă din unt de cacao, zahăr, lapte şi vanilie. Ciocolata albă nu contine pudră sau alte preparate de cacao având o culoare apropiată de alb. De aceea nu merită titlul de ciocolată pentru că nu conţine clasicele boabe de cacao prăjite şi măcinate.

Belgia „țara ciocolatei” a inventat pralina acuma 100 de ani, dar şi conceptul de ciocolată rafinată, cu ale sale umpluturi diverse, fine cu ingrediente de calitate. Belgia a perfecționat în această sută de ani rețetele pralinelor iar nici în ziua de astăzi alte țari nu se pot apropia de rafinamentul pralinelor belgiene. În ultima perioadă, ciocolata caldă este una dintre cele mai consumate băuturi, albă sau neagră, cu diferite arome.

Ştiai că…

  • În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ciocolata a fost introdusă obligatoriu în meniul armatei americane deoarece era considerată un aliment perfect hrănitor şi energizant?
  • Ciocolata, în special cea neagră, conţine o mare cantitate de antioxidanţi? Aceasta face să scadă riscurile bolilor cardiovasculare.
  • Ciocolata neagră are şi alte calități, în afara de cele de mai sus? Stimulează memoria, timpul de reacţie şi duce la creșterea fluxului sanguin în creier, este energizantă şi elimină mahmureala.
  • Pe vremea mayaşilor, boaba de cacao era folosită ca monedă de schimb și era considerată mai valoroasă decât praful de aur?
  • Daniel Peter în anul 1875 a invetat ciocolata cu lapte în Elveția? După opt ani în care a experimentat şi a lucrat la rețetă, ingredientul cheie a fost laptele condensat.