Originar din China, gaiwanul este un bol micuț cu capac și farfurioară, folosit la infuzarea frunzelor de ceai.
Datează din perioada dinastiei Ming (1368 – 1644). De obicei se realizează din porțelan sau sticlă, având interiorul într-o nuanță deschisă, luminoasă, ca să poți vedea bine frunzele și infuzia. Ceaiul astfel preparat poate fi băut direct din gaiwan sau se toarnă într-un alt bol.
În gaiwan, ceaiul infuzat va fi mai intens, mai parfumat.
Cel mai bine se vor infuza ceaiurile oolong, albe, verzi, pu erh și ceaiurile negre chinezești, este mai puțin recomandat pentru alte ceaiuri negre sau pentru ceaiurile verzi japoneze.
Ceremonia ceaiului chinezesc
Gongfu Cha este una dintre cele mai cunoscute ceremonii ale ceaiului din China.
Termenul Gongfu înseamnă arta de a face ceva excepțional bine și îmbunătățirea continuă a abilităților cuiva.
China Pu Erh, este un ceai deosebit de bun pentru această ceremonie.
În timpul primei infuzii, doar frunzele sunt deschise pentru a reduce amărăciunea. Ceaiul este apoi turnat direct în boluri – cu toate acestea,
trebuie să mai aștepți puțin pentru a o bea. Această infuzie este destinată
pentru a „anima” nasul și pentru a vă aduce într-adevăr starea de spirit potrivită bea ceaiul.
În China, un „gaiwan” este folosit în acest scop, deoarece servește ca o ceașcă, ceainic și vas, toate într-unul.
Consumul propriu-zis de ceai începe cu a doua infuzie.
După ce frunzele și-au pierdut cea mai mare parte a amărăciunii, ceaiul își dezvoltă din plin aroma. Dacă se folosește un ceai de înaltă calitate, infuziile pot fi repetate de cateva ori. În China, a treia perfuzie și orice altele care urmează
simbolizează o lungă prietenie. Cu toate acestea, cu fiecare infuzie, este important să vă asigurați că ceaiul stă cu zece secunde mai mult decât ultima dată. Această tehnică creează o varietate de experiențe gustative diferite.
Pași în ceremonia ceaiului Gongfu Cha:
• Fierbeți apa pentru a încălzi gaiwanul.
• Puneți cantitatea dorită de frunze de ceai în gaiwan.
• Turnați apă clocotită peste frunze și apoi aruncați imediat aceasta prima infuzie.
• Se fierbe apa din nou pentru a doua infuzie si se toarna peste frunze – după ce ajunge la temperatura potrivită, desigur. Lasă ceaiul la infuzat
• Turnați ceaiul uniform în boluri.
• Miroase, admiră și bucură-te de ceai!
Apoi, puteți prepara și mai mult infuzii daca doriți.