Ceai mate a devenit rapid o băutură super populară deoarece argentinienii îl sorbeau în zilele grele- îl beau dimineață, seara, în timp ce se preparau cina, în jurul focului. Mate este cultivat doar in 3 țări din lume-Brazilia, Argentina si Paraguay. Brazilia și Argentina sunt cei mai mari exportatori(90%) din lume. Uruguay, Chile si Siria- sunt top 3 țări care îl cumpără.
În Argentina planta este cultivată în provincia Misiones. Datorită climei tropicale și a umidității mari, copacii cresc între 12-15m inaltime.
De la germinare până la ambalarea ceaiului- durează 5 ani pentru o recoltă de yerba mate.
Mod de preparare tradițional
INAINTE DE PRIMA UTILIZARE A CALABASHULUI SE RECOMANDA HIDRATAREA ACESTUIA CU APA LA TEMPERATURA CAMEREI PENTRU A PRELUNGI VIATA ACCESORIULUI!
Vei avea nevoie de un dispozitiv produs din dovleac natural, numit calabash și de bombilla, un pai din alamă și placat cu argint.
Încălzește apa până la 75-80°C, nu fierbe până la 100°C!
Umple 3/4 din calabash cu ceai mate.
Formăm „la montanita ”: acoperă calabashul cu palma, apoi shake-uiește bine și asigură-te că aduni pe diagonală frunzele de ceai mate
Turnăm încet apă rece(puțină), după care umplem cu apă caldă (nu vom turna direct apă caldă pentru că nu vrem să ardem cumva frunzele de mate).
Lăsăm 1 min, apoi savurăm infuzia!
Se reumple și se reinfuzează aceeași cantitate de frunze până infuzia își pierde din gust (după aproximativ 10 infuzări).