Rooibos este o plantă ce crește în podișurile din Africa de Sud și face parte din familia plantelor leguminoase. Este de fapt un arbust ce se numește „Aspalathus Linearis”, iar ceaiul rooibos este cunoscut sub denumirea de ceai roșu sau ceai rooibos roșu African.
Frunzele acestui arbust sunt lungi și verzi în formă de ace. Culoarea roșu- brun a acestora apare doar atunci când frunzele sunt oxidate, după ce procesul de fermentație s-a încheiat.
Ceaiul rooibos se poate împărți în două categorii: ceai rooibos roșu și ceai rooibos verde.
Ceaiul rooibos verde nu este fermentat, ci este uscat la soare sau încălzit imediat după cultivare, ca urmare își păstrează culoarea.
Ceaiul roșu (cel original) trece printr-un proces de fermentație care îi oferă o aromă dulce intensă.
După fermentare, pregătirea ceaiului pentru consum constă în uscarea acestuia la soare.
Fie că vorbim despre ceaiul rooibos verde nefermentat, fie că vorbim despre cel tradițional, acesta nu conține teină deci poate fi consumat în orice parte a zilei, chiar și seara.
Este un ceai cu gust dulceag ce poate fi consumat de către copii sau femei însărcinate.
Beneficiile ceaiului rooibos:
-are un conținut bogat de minerale naturale și antioxidanți ce ajută la întinerirea organismului,
-reduce surplusul de apă din organism,
-combate problemele digestive,
-reduce simptomele balonări,
-reduce stările de constipație și crampele,
-are un efect calmant,
-ajută la înlăturarea iritabilității, insomniei și depresiei,
-ameliorează durerile de dinți,
-conține fier, magneziu, calciu, zinc, potasiu, vitamina C, cupru.
Mod de preparare:
-300 ml apă fierbinte (100°C)
-3 g/ o linguriță de ceai rooibos
-se lasă la infuzat 6 – 8 minute
După preferințe se poate adăuga lapte animal sau vegetal (soia, cocos, migdale) , lămâie, miere sau gheață pentru a obține o băutură răcoritoare delicioasă în zilele călduroase.
Pe site-ul www.kokoontea.ro găsiți o varietate a acestui ceai, fie simplu, fie cu diferite combinații: caramel, vanilie, ciocolată, măr, lămâie, cocos, etc.