Ceai

Ce este ceaiul rooibos şi care sunt beneficiile acestuia?

ROOIBOS ORIGINAL

Rooibos este o plantă ce crește în podișurile din Africa de Sud și face parte din familia plantelor leguminoase. Este de fapt un arbust ce se numește „Aspalathus Linearis”. Ceaiul rooibos este cunoscut sub denumirea de ceai roșu sau ceai rooibos roșu African.

Frunzele acestui arbust sunt lungi și verzi în formă de ace. Culoarea roșu- brun a acestora apare doar atunci când frunzele sunt oxidate, după ce procesul de fermentație s-a încheiat.

Ceaiul rooibos se poate împărți în două categorii: ceai rooibos roșu și ceai rooibos verde.

Ceaiul rooibos verde nu este fermentat, ci este uscat la soare sau încălzit imediat după cultivare, ca urmare își păstrează culoarea.

Ceaiul roșu (cel original) trece printr-un proces de fermentație care îi oferă o aromă dulce intensă.

După fermentare, pregătirea ceaiului pentru consum constă în uscarea acestuia la soare.

Fie că vorbim despre ceaiul rooibos verde nefermentat, fie că vorbim despre cel tradițional, acesta nu conține teină deci poate fi consumat în orice parte a zilei, chiar și seara.

Ceaiul Rooibos este băutura națională a Africii de Sud.

Exploratorii din 1770 au raportat că populația indigenă de acolo pregătea un ceai gustos și plin de arome din frunzele fine și asemănătoare acului ale plantei delicate rooibos.

Rooibos („arborele roșu”) este un arbust asemănător unei măturici, care crește până la aproximativ 1,5 metri înălțime și are frunze asemănătoare acului. Într-un proces de recoltare vechi de secole, ramurile de rooibos sunt tăiate cu o seceră, tăiate în bucăți, fermentate și apoi uscate.

Ceaiul Rooibos este ușor dulce și lipsit de cofeină. Pot fi consumate la orice oră, indiferent de vârstă pentru că nu au nici o contraindicație.

Beneficii ceai rooibos:

  • ceaiul de rooibos poate fi folosit ca un somnifer natural și un calmant eficient

  • acest ceai este bogat în antioxidanți și compuși naturali

  • ajută la reducerea nivelului de stres și anxietate

  • induce starea de relaxare

  • ajută la înlăturarea iritabilității, insomniei și depresiei,

  • nu conține cofeină, ceea ce îl face o opțiune sigură pentru a fi consumat înainte de culcare, pe post de somnifer natural

  • are un conținut bogat de minerale naturale și antioxidanți ce ajută la menținerea tinereții organismului,

  • reduce surplusul de apă din organism,

  • combate problemele digestive,

  • reduce simptomele balonării,

  • reduce stările de constipație și crampele,

  • conține fier, magneziu, calciu, zinc, potasiu, vitamina C, cupru.

    Mod de preparare pentru ceaiul rooibos:

În general infuzia de rooibos uscate nu este o băutură pretențioasă, însă pentru a te asigura că te bucuri din plin de aroma ei, asigură-te că folosești cantitatea și temperatura optimă atunci când prepari ceaiul.

Pentru o cană de 300 ml folosește 1-2 lingurițe cu vârf, apa la 100°C timp de 6-8 minute.

Poți adăuga ceaiul direct în apă, dar pentru mai  mult confort îți recomandăm un ceinic cu infuzor  sau un infuzor de tip bilă, , fie filtre de hârtie.

După preferințe se poate adăuga lapte animal sau vegetal (soia, cocos, migdale) , lămâie, miere sau gheață pentru a obține o băutură răcoritoare delicioasă în zilele călduroase.

Pe site-ul www.kokoontea.ro găsiți o varietate a ceaiului rooibos , fie simplu, fie cu diferite combinații: caramel, vanilie, ciocolată, măr, lămâie, cocos, etc.