Pentru început aș dori să vedem cu toții ce e ceaiul, o definiție sau o semnificație a cuvântului ceai. Dacă vom consulta un dicționar (DEX) putem descoperi împreună semnificațiile ceaiului. Pentru mine personal, însă, e timpul acordat relaxării si fericirii, răsfațului alături de o băutură sau licoare minune.
Printre ceaiurile mele favorite se numără și Ceaiul Alb. Despre acesta îmi permit să vă expun în cele ce urmează câteva date despre caracteristicile lui, beneficii, mod de preparare. Mai pe scurt ceva date informaționale și sper totodată că veți descoperi lucruri noi și interesante despre acest ceai.
Ceaiul alb este acela în care predomină mugurii și cele mai fragede frunzulițe, când încă mai au pe ele puf alb, mătăsos. Mugurii albi și delicați sunt smulși doar manual timp de doar două zile pe an, chiar înainte ca frunzele să se deschidă. Ca și ceaiul verde sau negru, ceaiul alb provine din planta Camelia Sinensis, plantă ce o vom descoperi în peste cincizeci de țări de pe mapamond. Amintesc aici pe cele mai importante cum ar fi China, Sri Lanka, Kenya, Argentina, s.a. Ca și caracteristică principală ar fi parfumul mai slab, sensibil al ceaiului alb, nu are o aromă puternică, mai mult atunci când îl savurăm are o aromă subtilă ce durează.
Cele mai cunoscute variante ale ceaiului alb sunt: Silver Needle (Yin Shan Yin Zhen), Pai Mu Tan (Flori de bujor alb), Show Mee, China Mao Feng Organic, Ceai alb Cremant Sorbet (amestec prețios de ceai Mao Feng și Pai Mu Tan împreună cu o varietate de fructe alese), flori de ceai-blooming tea.
Proprietățile și beneficiile principale ale Ceaiului Alb:
- este în general uscat doar la aer.
- conține cel mai scăzut nivel de cofeină.
- nu trebuie preparat cu apă fierbinte.
- este un bun purificator și însoțitor în dietele pentru slăbit.
- previne aparția cancerului deoarece inhibă inflamațiile, împedică creșterea tumorilor.
- reduce nivelul de colesterol, tensiunea și îmbunătățește funcțiile inimii.
- îmbunătățește sănătatea oaselor, a dinților și a sistemului imunitar.
- are cel mai ridicat nivel de antocianini și antioxidanți care previn bolile (cunoscuți sub numele de polifenoli).
- conţine minerale, uleiuri volatile și vitaminele A, B, C și E.
- crește nivelul energetic global, puterea de concentrare și ajută să avem o memorie bună.
- luptă cu acneea și are un rol puternic anticelulitic.
Iată deci câte proprietăți variate şi de ajutor are ceaiul alb.
Mod de preparare
Cu siguranță nu pot omite să trec și modul corect în care se prepară ceaiul alb pentru a putea beneficia de calitățile sale:
- la o cană de 250 ml sunt necesare 2 lingurițe de ceai alb peste care turnăm apa. Dar atenție nu fierbinte, temperatura să fie de 70-80 grade Celsius (când bulele de aer de pe fundul vasului cresc în dimensiune). Timpul de infuzare este între 2-3 minute.
O specialitate aparte a ceaiului alb o reprezintă florile de ceai. Bulbii de ceai își au originea din provincia Yunan, China. Procesul de obţinere al acestor bulbi este unul foarte elaborat. Frunzele sunt netezite, apoi se umezesc, se înfășoară în jurul florilor de: iasomie, crizantemă, trandafir galben, bujor, gălbenele. Tot acest proces este unul manual, fiind cusut cu măiestrie de mâinile femeilor pricepute. Tradiția locului spune că ești un oaspete bine primit, când gazda ta începe să toarne apa peste acești bulbi. Aceștia din urmă se desfac și formează o floare minunată, imaginea creată bucurând văzul, dar totodată și starea interioara atât a gazdei cât și a musafirului.
Vă urez din toată inima să vă bucurați de viață alături de un ceai de calitate!