Ceai

Ceaiul negru – Află ce beneficii are și de ce este o alternativă foarte bună la cafea!

cover ceai negru

Dacă ești în căutarea unei alternative la cafea sau alte băuturi energizante, ceaiul negru este alegerea ideală deoarece, pe lângă faptul că este slab caloric și nu conține zahăr, oferă o serie numeroasă de beneficii pentru sănătate, datorită substanțelor pe care le conține. Acestea au făcut obiectul multor studii medicale, iar rezultatele au arătat potențialul uriaș de a împiedica apariția unor boli cronice.

Ceaiul negru este a doua cea mai consumată băutură din lume, după apă, ceea ce înseamnă că foarte multe persoane i-au descoperit proprietățile terapeutice și se bucură de efectele pozitive asupra organismului.

Dacă nu l-ai încercat până acum sau nu știi la ce este bun ceaiul negru, Kokoontea îți prezintă în continuare toate detaliile care te vor lămuri în legătură cu beneficiile, dar și contraindicațiile acestuia.

Cuprins:

1. Ce este ceaiul negru?

1.1 Care sunt cele mai populare sortimente de ceai negru?

1.2 Cum se obține ceaiul negru?

1.3 Ce conține ceaiul negru?

2. Ce beneficii aduce consumul de ceai negru?

3. Ce efecte negative poate avea consumul de ceai negru?

4. Cum se prepară ceaiul negru?

1. Ce este ceaiul negru?

Ceaiul negru este unul dintre cele cinci tipuri de ceai denumite „true teas”, alături de cel verde, alb, oolong și pu-erh, acesta din urmă fiind recomandat mai ales în curele de slăbire. Toate sunt produse din aceeași plantă originară din China, cunoscută sub numele de Camellia sinensis. În funcție de aromele adăugate, există mai multe sortimente de ceai negru.

1.1 Care sunt cele mai populare sortimente de ceai negru?

Assam

Dintre ceaiurile pure, de specialitate, ceaiul Assam se bucură de supremație.

Assam, situat în nordul Indiei, pe malul râului Brahmaputra, este cea mai mare regiune adiacentă de creștere a ceaiului din lume, care se întinde aproximativ 360.000 km2. Din 1837, ceaiul a fost cultivat și cultivat în peste 2.000 de grădini, utilizând în primul rând metoda de producție „CTC” (zdrobire, rupere, ondulare) și predominant pentru uz casnic piata din India. Datorită climei tropicale și altitudinii cuprinse între 300 și 500 m, plantele de ceai cresc foarte abundent, cedând la 30 de recolte pe an.

Ceaiurile Assam au o aromă îndrăzneață, un caracter plin de malț și un roșu cupru până la maro infuzie. Sunt ideale pentru servire cu lapte și sunt principalul ingredient în rețete populare.

În India, ceaiul este de obicei savurat cu condimente suplimentare și lapte ca amestec „masala chai ”.

Ceylon- Favoritul britanicilor


Ceaiul de Ceylon ar trebui să fie numit mai exact „ceai din Sri Lanka”, dar cuvenit la istoria sa lungă, și-a păstrat fostul nume al țării. Creșterea ceaiului a fost o tradiție consacrată pe „insula soare” de aproape 150 de ani încoace. Pionierul scoțian James Taylor a însămânțat primele plante din 1867, iar astăzi, Sri Lanka este a patra țară din lume la producerea de ceai. Plantele de ceai înfloresc în fiecare regiune a insulei, de la plaiuri până la altitudini de peste 2.000 de metri înălțime.

Ceaiul de Ceylon nu este popular doar ca o singură frunză ceai, este, de asemenea, un ingredient cheie în amestecurile preferate, cum ar fi „English Breakfast”.

China

Ceaiul este cultivat în China de 5.000 de ani. Această țară fascinantă este originea multor ceaiuri negre, verzi și specialități cu ceai alb. Ceaiul negru este produs în toate cele nouă provincii producătoare. Provincia de est Anhui este în special
binecunoscut pentru ceaiurile sale excelente Kemun. Yunnan, situat în sud-vest, este locul de naștere real al ceaiului. Popular robust ceaiuri negre cu vârfuri frumoase precum și celebrul ceai „Pu Erh”. Națiunea își exportă cea mai mare parte ceai negru către țări străine, deoarece ceaiul verde este predominant alegere în China însăși.

Darjeeling-șampania ceaiurilor


Renumita regiune de cultivare a ceaiului din Bengalul de Vest se află la baza munților Himalaya. Ceaiul de înaltă calitate are
a fost produs aici din 1841 la altitudini de până la mult mai mari decât 2.000 de metri. Doar ceaiul din regiunea Darjeeling din nord-estul Indiei este permis să fie numit Darjeeling.

Pionierul britanic Dr. Campbell a pus fundament pentru istoria de succes a ceaiului din această regiune, care este o mică dar o zonă de producție de înaltă calitate, care găzduiește peste 80 de grădini.
Planta de ceai clasică chinezească Thea Sinensis crește în primul rând aici și altitudinea mare și clima conferă ceaiului caracterul său tipic de muscat. Aspectul special despre districtul Darjeeling din India este că, deși acolo este cultivat soiul chinezesc mai fin, acesta este în principal procesat în ceai negru, în loc de ceai verde, așa cum este metoda obișnuită. Acesta este motivul pentru care
Darjeeling are un gust atât de distinctiv, special în comparație cu altele ceaiuri negre. Perioada de recoltare începe primăvara cu prima spălare.

Acest ceai are un caracter floral foarte intens și un aspect vioi, proaspăt și aromă delicată.

1.1 Cum se obține ceaiul negru?

După culegerea frunzelor de Camellia sinensis, acestea sunt mărunțite și trec printr-un proces de oxidare, adică sunt lăsate la aer pentru o perioadă lungă de timp, până își schimbă culoarea în maro și capătă un miros specific. Această procedură diferențiază ceaiul negru de cel verde. Ceaiul verde nu este supus oxidării, ceea ce îl face să aibă proprietăți diferite și mai puternice. În urma acestei proceduri, planta se îmbogățește cu nutrienți, antioxidanți și alți compuși chimici care, prin consumul regulat, au capacitatea de reduce inflamația din organism. Astfel luptă împotriva afecțiunilor comune, precum și a maladiilor grave.

1.2 Ce conține ceaiul negru?

Ceaiul negru conține o cantitate de cofeină mai mare decât alte ceaiuri, dar mai mică decât cafeaua. De asemenea, alți compuși chimici prezenți sunt aminoacizi, carbohidrați, proteine, clorofilă, fluor, aluminiu și minerale. Efectul antioxidant al ceaiului negru este dat de conținutul de polifenol. Polifenolii au rolul de a proteja planta de radiațiile ultraviolete și de alți agenți patogeni, care pot cauza boli. Astfel, consumul regulat te va ajuta la eliminarea radicalilor liberi din organism și reducerea riscului de apariție a unor afecțiuni cronice.

2. Ce beneficii aduce consumul de ceai negru?

Unele persoane consumă ceai negru de plăcere, datorită gustului și aromei deosebite, dar există și mulți oameni care îl aleg pentru a se proteja de anumite boli sau pentru a reduce simptomele și efectele unor afecțiuni deja instalate. Iată care sunt beneficiile pentru sănătate și motivele pentru care poate deveni băutura ta preferată:

Contribuie la sănătatea inimii

Ceaiul negru are proprietăți antiinflamatorii care scad riscul apariției bolilor cardiovasculare. Antioxidanții pe care îi conține au rolul de a reduce inflamația vaselor de sânge, fapt care ajută la scăderea hipertensiunii arteriale, evitarea formării cheagurilor și a infarcturilor.

Bolile de inimă și starea de sănătate per ansamblu sunt îmbunătățite prin efectul ceaiului negru de a stabiliza la limite normale nivelurile de colesterol și trigliceride, așa cum arată unele studii. Conform acestora, consumul regulat al acestei băuturi poate preveni apariția aterosclerozei, precum și a accidentului vascular cerebral.

De asemenea, persoanele în vârstă (și nu numai) care se confruntă cu tensiune scăzută, pot include acest ceai în dieta zilnică, iar aportul de cafeină își va face efectul dorit.

Previne apariția cancerului

Oamenii de știință consideră că antioxidanții, precum polifenolii și flavonoidele, care se găsesc în ceaiul negru au un rol puternic în prevenirea apariției anumitor tipuri de cancer, precum cel de sân, dar și în reducerea dezvoltării celulelor canceroase. Aceste substanțe luptă împotriva radicalilor liberi din organism care sunt responsabili de apariția acestor maladii, iar rezultatul unui consum regulat este riscul scăzut de îmbolnăvire.

Ajută în tratarea diabetului de tip II

Ceaiul negru nu are capacitatea de a vindeca o persoană de diabet, dar poate ameliora și trata unele simptome care decurg din această boală, cum ar fi deshidratarea, de exemplu. De asemenea, s-a constatat că anumiți compuși chimici determină scăderea nivelului de glucoză din sânge și previn apariția cataractei specifice diabeticilor.

Înlătură durerile de cap

Ceaiul negru are puterea de a înlătura durerile de cap apărute din diverse motive, în special pe cele tensionate, având capacitatea de a reduce stresul mai repede decât un analgezic. Chiar dacă majoritatea băuturilor cofeinizate determină contracția vaselor de sânge din creier, fiind cauza apariției durerilor de cap, antioxidanții din ceaiul negru au un efect de relaxare.

Cantitatea de cofeină dintr-o cană de ceai negru este de două ori mai mică decât cea dintr-una de cafea. Totuși, dacă ai o predispoziție la migrenele cauzate de cofeină, ar fi mai bine să consumi cu precauție orice băutură care conține această substanță.

Ajută în curele de slăbit

Antioxidanții, precum polifenolii, protejează structurile celulare și luptă împotriva radicalilor liberi, stimulând metabolismul. Când ajung în stomac prin ingestie, sunt absorbiți în fluxul sanguin și în țesuturile corpului, modificând felul în care ficatul metabolizează energia, favorizând, astfel, pierderea greutății corporale.

De asemenea, unele studii arată că ceaiul negru acționează și ca un prebiotic, adică stimulează înmulțirea microorganismelor benefice care contribuie la menținerea unei stări bune de sănătate.

Reduce riscul apariției bolii Parkinson

Potrivit unei cercetări, majoritatea persoanelor din grupul de studiu care au consumat regulat ceai negru timp de 12 ani au avut un risc mai scăzut de a dezvolta boala Parkinson. De asemenea, această băutură i-a ajutat și pe cei care aveau deja afecțiunea să atenueze efectele.

Îmbunătățește sănătatea orală

Specialiștii consideră că polifenolii din ceaiul negru pot lupta împotriva bacteriilor din cavitatea orală, care conduc la apariția cariilor și a bolilor parodontale, cum este parodontoza. Așadar, dacă consumi ceai negru des, vei avea o dantură mai curată, împiedicând depunerea de tartru. Consumul ceaiului negru trebuie însoțit de o igienă riguroasă a dinților și vizite regulate la stomatolog.

Sprijină concentrarea și atenția

Ceaiul negru conține cofeină, precum și un aminoacid, denumit L-teanină, care este responsabil cu creșterea activității la nivelul creierului. Rezultatul este o stare de alertă, în care persoana este mai activă și se concentrează mai eficient. Așadar, dacă ai nevoie de o sursă de energie în perioadele epuizante, când lucrezi zi și noapte sau înveți pentru examene, fără să consumi cofeină în exces, înlocuiește cafeaua cu ceai negru.

Previne osteoporoza

Există studii care sugerează că femeile în vârstă care consumă regulat ceai negru au oase mai puternice decât cele care evită această băutură, ceea ce determină un risc mai scăzut de fracturi și de apariție a bolii numite osteoporoză.

În plus, datorită proprietăților de stimulare a sistemului imunitar, acest ceai este recomandat și pentru prevenirea și tratarea răcelilor comune.

3. Ce efecte negative poate avea consumul de ceai negru?

Consumul moderat de ceai negru poate fi benefic.

În cantități exagerate, poate prezenta riscuri pentru sănătate. Iată de ce:

Conține substanțe toxice

În toate ceaiurile se găsesc minerale care, în exces, pot deveni otrăvitoare, ca de exemplu plumbul și aluminiul. În doze mari, aceste metale grele pot deveni toxice. De asemenea, în unele sortimente, sunt prezente, în cantități mici, urme de arsenic și cadmiu. Ceaiul negru conține un nivel ridicat de mangan, acesta fiind un mineral de care organismul are nevoie, dar prea mult poate deveni toxic.

Concentrația acestor substanțe crește proporțional cu timpul de infuzare al plantelor, așadar soluția este să lași ceaiul la infuzat pentru cel mult 3 minute, pentru a reduce riscul de toxicitate.

De asemenea, în funcție de locul cultivării, pe suprafața frunzelor plantei se pot găsi urme de pesticide, acesta fiind un alt motiv pentru care unii oamenii își limitează cantitatea de ceai pe care o beau zilnic.

Pentru ceaiurile Kokoon Tea putem garanta calitate și creștere organică, fără pesticide.

Efecte negative ale cofeinei

Proporția de cofeină din ceaiul negru este în jur de 2-4%, astfel că persoanele sensibile la această substanță pot experimenta insomnii, anxietate, iritabilitate sau dereglări digestive, dacă beau prea mult. 

De asemenea, cei care consumă cofeină în mod excesiv se pot confrunta cu diverse probleme de sănătate, cum ar fi aritmie cardiacă, bătăi neregulate ale inimii, creșterea tensiunii arteriale, presiune la nivelul ochilor, care poate determina apariția glaucomului, diaree, sindromul intestinului iritabil, dereglarea nivelului glicemiei în sânge sau pierdere de calciu prin urină.

Poate cauza anemie

Ceaiul negru conține anumite substanțe denumite taninuri, care sunt o sursă foarte bună de antioxidanți, dar, în același timp, reprezintă un pericol, deoarece pot reduce capacitatea organismului de a absorbi fierul. De aceea, persoane care s-au confruntat cu deficiența de acest mineral, ar trebui să evite consumul de ceai atunci când iau suplimente sau mănâncă alimente bogate în fier. În plus, este recomandat să treacă o oră între momentul mesei și cel al băuturii.

Interacțiune cu medicamente și suplimente

Ceaiul negru, prin cofeina pe care o conține, poate interacționa cu o gamă diversă de medicamente și suplimente. Exemple de astfel de substanțe sunt:

Adenozină – folosit de medici în diagnosticul tulburărilor de ritm cardiac.

Antibiotice – unele tipuri de astfel de medicamente afectează modul în care organismul absoarbe cofeina.

Medicamente împotriva epilepsiei – cafeina poate reduce efectivitatea tratamentului în prevenirea convulsiilor.

Medicamente folosite în cazul tensiunii arteriale scăzute – au efect stimulator, asemănător cofeinei, iar combinarea acestora ar putea atrage apariția unor efecte secundare.

Persoanele care urmează astfel de tratamente, trebuie să consulte medicul de specialitate pentru a afla ce cantitate de cafea sau ceai au voie să consume, astfel încât să nu își pună sănătatea în pericol.

Riscuri privind sarcina

Dacă ești însărcinată sau alăptezi, consumul de ceai negru în cantități reduse, de cel mult două căni pe zi, este, în general, sigur și fără pericole. În schimb, excesul poate deveni dăunător pentru sarcină, fiind de natură să crească riscul de avort spontan, sindrom de moarte subită a fătului și alte efecte negative, precum sevraj după oprirea consumului și scăderea greutății copilului la naștere.

Efecte negative în cazul afecțiunilor hormonale

Dacă suferi de o boală influențată de nivelul de hormoni, cum ar fi cancerul de sân sau ovarian, endometrioză sau fibrom uterin, nu consuma ceai negru, deoarece acesta acționează asemănător estrogenului, care agravează aceste afecțiuni.

4. Cum se prepară ceaiul negru?

Ceaiul negru nu presupune un proces laborios de preparare.

De preferat ar fi să folosești frunze puse la infuzat. În acest caz, la 300 ml de apă trebuie să pui o linguriță de plante, pe care să le lași să se infuzeze timp de 3-5 minute. Cu cât trece mai mult timp, băutura va dobândi o aromă mai puternică, dar nu este de dorit să faci acest lucru, deoarece poate deveni amar și mult prea concentrat.

Unele persoane adaugă lapte peste ceai, tocmai pentru a acoperi aroma amară și pentru a-i reduce din concentrație. De asemenea, poți îmbunătăți băutura cu ajutorul unor condimente, precum scorțișoară, ghimbir sau cuișoare, acestea aducând un plus de savoare, dar și de substanțe nutritive, benefice pentru sănătate.

În concluzie, ceaiul negru poate înlocui cu succes cafeaua, fiind o băutură populară în întreaga lume, deoarece prezintă numeroase beneficii pentru sănătate, iar datorită aportului scăzut de calorii, este foarte utilizat și de către persoanele care vor să slăbească.

Ai grijă dacă obișnuiești să adaugi lapte, siropuri sau îndulcitori, deoarece îl vei transforma într-o bombă calorică, cu mult zahăr, care îți va crește nivelul glicemiei. De asemenea, excesul de ceai negru îți poate cauza neplăceri specifice abuzului de cofeină.

Related Posts