Pentru o înţelegere mai exactă a ceaiului verde, o sa povestim un pic ce este ceaiul în general, cum se obţin diferitele tipuri de ceaiuri şi importanţa fiecăruia în parte.
Camellia sinensis este planta din care se obţin diferitele tipuri de ceaiuri, prin infuzarea frunzelor uscate.
Putem avea mai multe tipuri de ceaiuri în funcție de gradul de oxidare a frunzelor, iar cele patru tipuri principale de ceai sunt ceaiul verde, ceaiul negru, ceaiul alb și ceaiul oolong.
Producția mondială de ceai este estimată la circa 4 milioane de tone anual.
Termenul de „ceai” desemnează și infuziile din alte plante decât Camellia Sinensis, cum ar fi mate, rooibos, condimente, plante, mentă, muşetel, fructe uscate, etc.
Prin recoltarea frunzuliţelor tinere şi a mugurilor pe care încă se mai află puful alb, se obţine ceaiul alb. Acestea se lasă de cele mai multe ori să se usuce la soare la o temperatură relativ scazută şi astfel se procesează ceaiul alb.
Ceaiul Dragonului Negru cum mai este cunoscut ceaiul oolong, este un ceai tradițional chinezesc, semioxidat şi semifermentat. În cazul acestuia fermentarea poate fi între 10% si 70%, depinde de numărul de zile care trece între recoltare şi uscare, aflându-se din acest punct de vedere între ceaiul verde și cel negru.
Ceaiul negru, numit de chinezi ceai roșu datorita infuziei roşiatice, este obținut lăsând frunzele de ceai să se oxideze complet în mod natural înainte de a fi uscate. Frunzele sunt depozitate în ladiţe de lemn pentru uscare, maxim 18 ore, iar apoi sunt rulate şi întinse în încaperi reci şi umede. Prin acest procedeu se obţine culoarea neagră a frunzelor.
Ceaiul verde se obține oprind oxidarea frunzelor de ceai prin uscarea acestora imediat după recoltare. În maxim 2 zile de la culegere, ceaiul trebuie procesat. În mod tradiţional acesta se prelucrează la începutul primăverii.
Sunt 2 metode de uscare a frunzelor, acestea distrug enizma responsabilă de oxidare a frunzelor:
- Metoda chinezească, care presupune prăjirea în tigaie
- Metoda japoneză de oprire a oxidarii cu abur fierbinte – cea mai răspândită.
Ceaiul verde este cunoscut pentru numărul mare de antioxidanţi pe care îl are precum şi pentru numeroasele beneficii pe care le are asupra organismului. Dintre care enumeram:
- Efect antioxidant
- Participă la creşterea ratei de metabolizare a organismului
- Protejarea sistemului cardiovascular
- Contribuie la reducerea nivelului de colesterol
- Scăderea riscului de apariţie a diabetului de tip 2 ( The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 98, Issue 2, August 2013, Pages 340–348)
- Îmbunătăţirea funcţiilor cerebrale
- Ameliorarea unor boli de piele
- Îmbunătăţirea sănătăţii dentare
Ceaiul verde este benefic pentru sănătatea organismului dar trebuie să stim cum îl putem consuma în mod corect:
- nu este recomandat a se consuma pe stomacul gol
- nu este recomandat a se consuma cu doua ore înainte şi dupa mesele principale
- a nu se consuma cu cel puţin doua ore înainte de culcare. Acestea ar fi cateva din recomandari.
Cele mai cunoscute tipuri de ceai verde sunt:
- Gunpowder
- Gyokuro
- Bancha
- Sencha
- Matcha
- China Jasmin – ceai verde sencha aromatizat cu iasomie
Pe site-ul nostru www.kokoontea.ro găsiţi o varietate mare de ceaiuri, printre care sunt multe sortimente de ceaiuri simple, tradiţionale sau combinate cu fructe şi plante.
Enjoy!