Unor femei le place să-și înceapă dimineața cu o ceașcă de cafea cu lapte, altora le place să ia o pauză înainte de prânz și să savureze un latte sau să se bucure de un cappuccino la terasă, în weekend.
Indiferent din care categorie faci parte, dacă te numeri printre cele care se bazează pe o cafea sau două pe zi, s-ar putea să te sperie gândul că în timpul sarcinii nu ai voie să o bei și că ar trebui să renunți la ea.
Lucrurile nu sunt, însă, nici albe, nici negre când vine vorba despre acest aspect. Atât studiile, cât și experții, au opinii diferite în ceea ce privește consumul de cafea în perioada sarcinii. Unii spun că poți să bei o cantitate limitată, alții că trebuie să o scoți complet din alimentație.
Citește în continuare și află mai multe informații despre cofeină și cafea în timpul sarcinii și dacă acestea sunt sigure. Și dacă da, în ce cantitate?
Cuprins
- Poți bea cafea în timpul sarcinii?
- Câtă cafea ai voie să bei când ești însărcinată?
- Cum afectează consumul de cafea în timpul sarcinii bebelușul?
- Cum este afectată mama de consumul de cafea în timpul sarcinii?
- Este bine să bei cafea în timpul sarcinii? Aduce vreun beneficiu?
- Poți să bei cafea decofeinizată în timpul sarcinii?
1.Poți bea cafea în timpul sarcnii ?
În primul rând, nu este nevoie să renunți complet la obiceiul tău de a bea cafea atunci când aștepți un copil. În trecut, femeilor însărcinate li se recomanda să evite în întregime cafeaua și alte forme de cofeină, dar cercetările mai noi au arătat că, în cantități moderate, astfel de băuturi sunt sigure, atâta timp cât sunt consumate cu precauție.
2. Câtă cafea ai voie să bei când ești însărcinată?
Experții spun că este sigur consumul până la 200 miligrame de cofeină pe zi (echivalentul a unei căni de cafea de aproximativ 300 ml).
O cantitate mai mare poate crește riscul de avort spontan, deși dovezile existente sunt neconcludente. Dar, cum ofeina poate pătrunde în bariera placentară, majoritatea medicilor recomandă respectarea cu strictețe a limitei de 200 miligrame de cofeină/zi.
Dacă nu ești un fan al cafelei, dar îți place să bei ceai, trebuie să ții cont că și acesta poate conține cofeină. Cantitatea diferă atât în funcție de tipul de băutură, cât și de modul de preparare, dar iată care este media în ceea ce privește cantitatea de cafeină:
- 250 ml de cafea la filtru: 137 mg;
- 250 ml de ceai preparat: 48 mg;
- 250 ml energizant: 100 mg.
Cofeina se găsește și în ciocolată și anumite băuturi răcoritoare. Și, deși nu este necesar să renunți complet la astfel de produse, trebuie să ai în vedere câtă cofeină consumi și să fii strictă în această privință.
3. Cum afectează consumul de cafea în timpul sarcinii bebelușul?
Este încă neclar. Experții știu că cofeina poate traversa placenta, iar unele studii leagă consumul foarte ridicat de cafea cu un risc mai mare de pierdere a sarcinii.
Dar, dincolo de aceasta, cercetarea efectelor cafelei asupra fătului a fost neconcludentă, motiv pentru care experții recomandă ca viitoarele mămici să rămână la un consum de 200 mg de cofeină pe zi.
4. Cum este afectată mama de consumul de cafea în timpul sarcinii?
Dacă cândva puteai să bei și trei căni pe zi fără probleme, ai putea constata că, în timpul sarcinii, și o ceașcă mică îți provoacă arsuri la stomac sau îți dă o stare de agitație și nervozitate.
Unele femei au observat, de asemenea, modificări ale gustului încă din trimestrul 1 de sarcină, deci s-ar putea să nu-ți mai placă atât de mult această băutură.
Trebuie reținut și că este posibil ca prea multă cofeină să aibă un impact asupra capacității corpului de a absorbi fierul, ceea ce poate crește riscul de deficit de fier sau anemie. Dacă suferi deja de niveluri scăzute de fier, poți încerca să elimini complet cofeina cât ești însărcinată.
5. Este bine să bei cafea în timpul sarcinii? Aduce vreun beneficiu?
În general, cantitățile moderate de cafea ajută la creșterea nivelurilor de energie și vigilență și, de asemenea, te pot ajuta să te înviorezi după o noapte albă. Cu toate aceste, nu există dovezi care să arate că ar aduce beneficii speciale în timpul sarcinii.
Prin urmare, este în regulă să bei un pic de cafea dacă ai nevoie de ea, cu condiția să ții cont de cât consumi. Dar, dacă nu ai băut cafea înainte, nu există niciun motiv să începi după ce rămâi gravidă.
6. Poți să bei cafea decofeinizată în timpul sarcinii?
Cafeaua decofeinizată este cafeaua procesată pentru a elimina 97% din conținutul de cofeină.
Așadar, cafeaua fără cofeină conține doar o cantitate mică din această substanță, având doar 2,4 mg la 250 ml. Având în vederea recomandarea de a consuma cel mult 200 mg cofeină pe zi, poți bea liniștită acest tip de cafea.
În concluzie, dacă ești însărcinată și vrei să te bucuri de o cană de cafea proaspătă sau de un latte spumos, nu este nicio problemă atât timp cât o faci cu moderație și respecți recomandările specialiștilor.
Surse foto: Shutterstock.com, Unsplash.com